Säännöt

D-Junnut

1

PELIKENTTÄ JA VÄLINEET

D-ikäisten pelikentän pituus on 13,4 m ja leveys 6,1 m (sulkapallokenttä nelinpelirajoin). Iskurajan etäisyys on 2 – 2,2 m keskilinjasta. Pelikenttää rajoittavat 5 cm:n levyiset rajat. Myös keski – ja iskurajat ovat 5 cm:n levyiset. Verkon korkeus 210 cm.

2

PELIPALLO

Ottelun erotuomari valitsee pelipallon sääntöjen mukaisista virallisista pelipalloista. D-nuorten virallisena pelipallona käytetään liiton hyväksymiä pelipalloja.

3

pelin kulku

Tiikeri – ja aluesarjassa joukkueet voivat olla tyttö – ja poikajoukkueita. Joukkueeseen kuuluu vähintään 4 pelaajaa. Kentällä on kerralla neljä pelaajaa. Pelipaikoilla II, III ja IV olevat pelaajat ovat etupelaajia ja voivat suorittaa hyökkäyslyönnin verkon yläpuolelta verkolla. Pelipaikkalla I oleva pelaaja on takapelaaja ja hän ei voi hyökätä etukentältä verkkopinnan yläpuolelta. Aloitusvuoron siirtyessä omalle joukkueelle suoritetaan kiertovaihto.

Mikäli joukkueeseen kuuluu pelaajia 5 tai enemmän, tulee joukkueen valmentajan ilmoittaa kuinka monta pelaajaa hän käyttää kiertovaihdossa. Joukkueelle sallitaan 4 pelaajavaihtoa / erä. Saman pelaajan saa vaihtaa vain kerran kentälle ja sieltä pois. Kiertovaihdossa kentän ulkopuolella olevaa pelaajaa ei voi vaihtaa kentälle.

Jokaisen pelaajan tulee saada turnauksessa peliaikaa. Loukkaantumis – tai sairastumistapauksissa joukkue voi pelata poikkeuksellisesti yhden pelaajan vajauksella turnauksen loppuun. Turnaus kuitenkin pitää aloittaa vähintään täydellä pelaajamäärällä. Junnuvaskoolissa pelataan tie break säännöillä.

1. Ennen peliä arvotaan ensimmäisen erän aloittava joukkue

2. Ensimmäiseksi aloittavasta joukkueesta (Joukkue A) 1-paikalla oleva pelaaja aloitussyöttää ensimmäisen pisteen.

3. Yhden pelatun pisten jälkeen aloitussyöttövuoro siirtyy vastakkaiselle joukkueelle (Joukkue B) riippumatta siitä kumpi joukkue voitti pisteen. Joukkue B tekee kiertovaihdon heti ensimmäisen pelatun pisteen jälkeen.Joukkueen B sama pelaaja aloitussyöttää kaksi kertaa putkeen riippumatta siitä kenelle joukkueelle pisteet tulevat.

4. Kolmannen pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro siirtyy taas joukkueelle A joka tekee kiertovaihdon ennen syöttövuoron aloittamista. Joukkueen A sama pelaaja aloitussyöttää kaksi seuraavaa pistettä (riippumatta siitä kumpi joukkue voittaa).

5. Samalla tavalla erän loppuun saakka eli aina kahden pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro vaihtuu toiselle joukkueelle joka tekee kiertovaihdon ennen syöttövuoronsa aloittamista.

Toisen erän aloitussyötöt aloittaa Joukkue B ja kolmanteen erään arvotaan aloittava joukkue. Kolmannessa erässä aloitussyöttösääntö toimii samoin kuin kahdessa ensimmäisessä erässä.

 

4

sarjan pelaaminen

 

D-ikäisten aluesarjassa pelataan yksinkertainen sarja, jonka jälkeen pelataan sijoitusottelut (1 vs 2, 3 vs 4 ja 5 vs 6. 7. joukkue jää ilman peliä). Voittaja ratkaistaan kahdesta voittoerästä (25 pistettä katto) ja tarpeen mukaan kolmas erä (7 pistettä katto). Voittaja saa 2 pistettä ja häviäjä 0.

D-ikäisten tsemppisarjassa pelataan kaksinkertainen sarja jossa jokainen joukkue pelaa jokaista vastaan kaksi kertaa. Loppusijoitus määräytyy saatujen pisteiden mukaan. Voittaja ratkaistaan kahdesta voittoerästä (25 pistettä katto) ja tarpeen mukaan kolmas erä (7 pistettä katto). Voittaja saa kaksi pistettä ja häviäjä 0.

5

ALOITUS JA ALOITUKSEN VASTAANOTTO

Tiikerisarjassa käytetään ala-aloitusta (hartialinjan alapuolelta tapahtuva aloitus) ja hihavastaanottoa. Aluesarjassa on käytössä vapaa aloitus eli pelaajilla on mahdollisuus syöttää yläkauttasyötöllä. Luonnollisesti myös alakauttasyöttö sallitaan. Myös aluesarjassa on käytössä pakollinen hihavastaanotto. Hihavastaanotto tarkoittaa kahden käden hihalyöntiä tai 1- tai 2-käden tiikeriä tai kierähdystä.

Aloitussyöttö tapahtuu koko kentän takarajan levyiseltä aloitusalueelta. Käsialoitus alakauttasyötössä on sallittu. D-junioreissa on käytössä tenniksen tie break – peleistä tuttu syöttösääntö (katso ylempää ohjeet).

6

tuomitsemislinja

D,- E- ja F-ikäisten sarjoissa keskirajan ylittäminen jalkaterällä on virhe, mutta vastapuolen kentän koskeminen millä tahansa muulla ruumiinosalla ei ole virhe ellei se häiritse vastustajaa. Jalka saa siis olla viivan päällä mutta ei yhtään viivan yli. Mihin tahansa verkon osaan koskeminen antennien välisellä alueella on virhe.

7

SÄÄNTÖHELPOTUKSET E-NUORTEN TIIKERISARJAAN

Aloitusta ja hyökkäystä vastaanottavalle joukkueelle sallitaan yksi koppi joukkueen toisessa kosketuksessa. Kopin jälkeen suoritus jatkuu viivyttelemättä sormi – tai hihalyönnillä. Kopin jälkeen pallon kanssa saa kääntyä mutta liikkuminen on kielletty. Kaatuminen suorituksen aikana on sallittu mutta pallo ei saa osua maahan. Suorituksen tulee jatkua välittömästi heti ylösnousun jälkeen. Pallo ei saa mennä verkon yli kopin jälkeisenä suorituksena. Aloitusraja on 4,5 m keskilinjasta.