Säännöt

E-Junnut

1

PELIKENTTÄ JA VÄLINEET

E-ikäisten pelikentän pituus on 13,4 m ja leveys 6,1 m (sulkapallokenttä nelinpelirajoin). Iskurajan etäisyys on 2 – 2,2 m keskilinjasta. Pelikenttää rajoittavat 5 cm:n levyiset rajat. Myös keski – ja iskurajat ovat 5 cm:n levyiset. Verkon korkeus 200 cm.

2

PELIPALLO

Ottelun erotuomari valitsee pelipallon sääntöjen mukaisista virallisista pelipalloista. E-nuorten virallisena pelipallona käytetään liiton hyväksymiä pelipalloja.

3

pelin kulku

Tiikerisarjassa joukkueet voivat olla joko tyttö-, poika- tai sekajoukkueita. (Sekajoukkueessa tulee olla kentällä koko ajan sekä tyttö että poikapelaajan). Joukkueeseen kuuluu vähintään 3 pelaajaa. Kaikki pelaajat voivat hyökätä verkolta. Aluesarjassa joukkueet ovat vain tyttö – ja poikajoukkueita.

Kentällä on kerrallaan kolme pelaajaa. Mikäli joukkueeseen kuuluu 4 pelaajaa tai enemmän, tulee joukkueen käyttää kiertovaihtoa. Kiertovaihdolla tarkoitetaan pelaajien säännöllistä kierrättämistä myös kentän ulkopuolisten pelaajien osalta.

Mikäli joukkueeseen kuuluu vähintään 5 pelaajaa, tulee joukkueen valmentajan ilmoittaa ennen jokaisen erän alkua käyttääkö joukkue 4 vai useamman pelaajan kiertovaihtoa. Joukkueelle sallitaan 4 pelaajavaihtoa / erä. Saman pelaajan saa vaihtaa vain kerrän sisälle ja sieltä pois. Kiertovaihdossa kentän ulkopuolella olevaa pelaajaa ei voi vaihtaa kentälle.

Jokaisen nimetyn pelaajan tulee saada turnauksessa peliaikaa. Loukkaantumis – tai sairaustapauksissa joukkue voi pelata poikkeuksellisesti yhden pelaajan vajauksella turnauksen loppuun. Turnaus kuitenkin pitää aloittaa vähintään täydellä pelaajamäärällä.

Turnauksessa pelataan myös tie break – säännöillä. Katso tarkat ohjeet alapuolelta:

1. Ennen peliä arvotaan ensimmäisen erän aloittava joukkue

2. Ensimmäiseksi aloittavasta joukkueesta (Joukkue A) 1-paikalla oleva pelaaja aloitussyöttää ensimmäisen pisteen.

3. Yhden pelatun pisten jälkeen aloitussyöttövuoro siirtyy vastakkaiselle joukkueelle (Joukkue B) riippumatta siitä kumpi joukkue voitti pisteen. Joukkue B tekee kiertovaihdon heti ensimmäisen pelatun pisteen jälkeen.Joukkueen B sama pelaaja aloitussyöttää kaksi kertaa putkeen riippumatta siitä kenelle joukkueelle pisteet tulevat.

4. Kolmannen pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro siirtyy taas joukkueelle A joka tekee kiertovaihdon ennen syöttövuoron aloittamista. Joukkueen A sama pelaaja aloitussyöttää kaksi seuraavaa pistettä (riippumatta siitä kumpi joukkue voittaa).

5. Samalla tavalla erän loppuun saakka eli aina kahden pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro vaihtuu toiselle joukkueelle joka tekee kiertovaihdon ennen syöttövuoronsa aloittamista.

Toisen erän aloitussyötöt aloittaa Joukkue B ja kolmanteen erään arvotaan aloittava joukkue. Kolmannessa erässä aloitussyöttösääntö toimii samoin kuin kahdessa ensimmäisessä erässä.

4

sarjan pelaaminen

E-ikäisten aluesarjassa pelataan kaksin kertainen sarja, jossa jokainen pelaa kaksi kertaa kaikkia joukkueita vastaan. Loppusijoitus määräytyy saatujen pisteiden mukaisesti. Voittaja ratkaistaan kahdesta voittoerästä (25 pistettä katto) ja tarpeen mukaan kolmas erä (7 pistettä katto). Voittaja saa kaksi pistettä ja häviäjä 0 pistettä.

E-ikäisten tsemppisarjassa pelataan yksinkertainen sarja, jossa pelit jatkuvat ylemmässä (sijat 1-3) tai 4-6 jatkosarjassa. Jatkosarjoissa pelataan myös yksinkertainen sarja, joka määrää loppusijoituksen. Voittaja ratkaistaan kahdesta voittoerästä (25 pistettä katto) ja tarpeen mukaan kolmas erä (7 pistettä). Voittaja saa 2 pistettä ja häviäjä 0 pistettä.

5

ALOITUS JA ALOITUKSEN VASTAANOTTO

Pakollinen ala-aloitus (hartialinjan alapuolelta tapahtuva aloitus). Aloituksen vastaanottona on pakollinen hihavastaanotto. Hihavastaanotto tarkoittaa kahden käden hihalyöntiä tai 1- tai 2-käden tiikeriä tai kierähdystä.

Aloitussyöttö tapahtuu koko kentän takarajan levyiseltä aloitussyöttöalueelta (katso kohta ”sääntöhelpotukset”). Käsisyöttö on sallittu. E-junioreissa käytetään tenniksen tie break – peleistä tuttua syöttösääntöä.

6

tuomitsemislinja

D,- E- ja F-ikäisten sarjoissa keskirajan ylittäminen jalkaterällä on virhe, mutta vastapuolen kentän koskeminen millä tahansa muulla ruumiinosalla ei ole virhe ellei se häiritse vastustajaa. Jalka saa siis olla viivan päällä mutta ei yhtään viivan yli. Mihin tahansa verkon osaan koskeminen antennien välisellä alueella on virhe.

7

SÄÄNTÖHELPOTUKSET E-NUORTEN TIIKERISARJAAN

Aloitusta ja hyökkäystä vastaanottavalle joukkueelle sallitaan yksi koppi joukkueen toisessa kosketuksessa. Kopin jälkeen suoritus jatkuu viivyttelemättä sormi – tai hihalyönnillä. Kopin jälkeen pallon kanssa saa kääntyä mutta liikkuminen on kielletty. Kaatuminen suorituksen aikana on sallittu mutta pallo ei saa osua maahan. Suorituksen tulee jatkua välittömästi heti ylösnousun jälkeen. Pallo ei saa mennä verkon yli kopin jälkeisenä suorituksena. Aloitusraja on 4,5 m keskilinjasta.