Säännöt

F-Junnut

1

PELIKENTTÄ JA VÄLINEET

Pelikentän pituus on 12 – 13,4 m ja leveys 6 – 6,1 m. Aloitusrajan etäisyys on 2 – 2,2 m keskilinjasta. Pelikenttää rajoittavat 5 cm:n levyiset rajat. Pelikenttänä toimii hyvin sulkapallokenttä nelinpelirajoin (13,4 m x 6,1 m). Verkon korkeus on 180 cm. Kentän takakulmiin voidaan laittaa kartiot helpottamaan vuoroaan odottavien pelaajien kentän hahmottamista.

2

PELIAJATUS

Peli pelataan 2 vs 2. Peliajatuksena on saada pallo verkon yli vastustajan kenttään ja estää pallo putoamasta omaan kenttään. Jokaisesta voitetusta pallosta tulee piste. F-ikäisissä pelataan kaksi erää 15 pisteeseen (pistekatto) ilman kolmatta erää. Pelaajan verkkoon koskeminen on antennien välisellä alueella on virhe. Pallo saa osua verkkoon.

3

SARJAN PELAAMINEN

F-ikäisissä pelataan yksinkertainen sarja, jossa jokainen pelaa jokaista joukkuetta vastaan. Voittaja ratkaistaan kahdesta voittoerästä (15 pistettä katto) ja tarpeen mukaan komas erä 7 pisteeseen (pistekatto). Voittaja saa 2 pistettä ja häviäjä 0 vaikka pelissä nähtäisiin kolme erää.

Joukkueen sijoittuminen määräytyy sen saavuttaman pistemäärän mukaan. Eniten pisteitä saanut on voittaja. Tasapisteiden sattuessa järjestyksen määrää saavutettujen ja menetettyjen erien EROTUS siten, että paremman EROTUKSEN omaava joukkue siirtyy edelle. Jos erien erotukset ovat samat, ratkaisee vastaavalla tavalla eräpisteiden erotus. Jos sekin on sama määräytyy sijoitusjärjestys keskeisen ottelun tuloksen mukaan. Ellei näinkään saada erotusta selvillä, sijoituksen ratkaisee arpa.

4

PALLOKOSKETUKSET

Joukkueen on aina pakko käyttää 2-3 kosketusta, joista ensimmäinen ja/tai toinen voi olla koppi. Koppi = pallon kiinniotto, josta suoritus jatkuu välittömästi ylä- tai alakautta heittona tai omasta heitosta suoritettuna sormi – tai hihalyöntinä pelikaverille. Mikäli pallo otetaan kopiksi aivan keskirajan tuntumassa, pelaaja voi ottaa yhden askeleen kentälle päin ja jatkaa sen jälkeen suoritustaan. Hyökkäyslyönti on vapaa (myös iskulyönti sallittu), kunhan se ei ole koppiavusteinen. Jos pelaaja laittaa koppiavusteisen sormi-, hiha- tai iskulyönnin toiselle puolelle verkkoa, vastapuoli saa tästä pisteen.

5

ALOITUS

Aloitus suoritetaan kahden käden alakautta heittona tai ala-aloituksena. Syöttöpuoli vaihtuu jokaisen pelatun pallon jälkeen. Syötön saanut joukkue tekee kiertovaihdon.

6

PELAAJIEN MÄÄRÄ JA SIJOITTUMINEN KENTÄLLÄ

Pelaajista on kaksi yhtäaikaa kentällä ja loput odottavat vuoroaan jonossa kentän ulkopuolella. Pelaajat voivat sijoittua kentälle vapaasti joko rinnakkain tai peräkkäin. Joukkueeseen kuuluu vähintään kolme pelaajaa. Kuudella pelaajalla voi muodostaa kaksi joukkuetta.

7

KIERTO JA KENTÄLTÄ POISTUMINEN

Pallot pelataan loppuun asti. Se joukkue kumpi syöttää seuraavaksi suorittaa kiertovaihdon ja edellisen pallon syöttänyt joukkue ei tee kiertovaihtoa. Pidempään kentällä ollut pelaaja lähtee pois ja uusi pelaaja tulee tilalle (kuva 5). Erän ensimmäistä kiertovaihtoa tehtäessä joukkue itse sopii, kumpi pelaajista tulee pois kentältä. Tämän jälkeen pelaajien kiertojärjestys säilyy samana koko erän ajan. Kun joukkueelle tulee syöttövuoro, on aloitusvuoro pelaajalla joka jää kentälle toisen pelaajan mennessä kiertovaihtoon.

8

TUOMITSEMISLINJA

D,- E- ja F-ikäisten sarjoissa keskirajan ylittäminen jalkaterällä on virhe, mutta vastapuolen kentän koskeminen millä tahansa muulla ruumiinosalla ei ole virhe ellei se häiritse vastustajaa. Jalka saa siis olla viivan päällä mutta ei yhtään viivan yli. Mihin tahansa verkon osaan koskeminen antennien välisellä alueella on virhe.